Zaakgericht Werken, maar dan Nieuw

het Nieuwe Werken (met hoofdletters) is een erg populair thema. Ik doe er zelf ook aan, ik bedoel maar. Maar HNW moet echter wel kunnen en passen. Er moet met andere woorden een context zijn waarin resultaatgestuurd, locatie- en tijdsonafhankelijk werken mogelijk is. trouwe lezers voelen hem al aankomen: dat is een omgeving waarin Zaakgericht wordt gewerkt….

“Het Nieuwe Werken heeft in essentie niks te maken met apparatuur of flashy software pakketten. Het gaat om een mentaliteitswijziging van de Nieuwe Werker. Productief kunnen zijn op elke plek, op elk moment, daar gaat het om”, schreef ik een tijdje geleden op een ander blog. En dat is natuurlijk ook zo. Die redenering kun je alleen niet omdraaien: Het Nieuwe Werken werkt niet altijd zonder techniek.

Voor veel werknemers is het ontbreken van technische mogelijkheden om locatieonafhankelijk te werken natuurlijk ernstig blokkerend. Hoewel techniek dus niks met de essentie te maken heeft, is het wel randvoorwaardelijk voor beroepen waar digitaal wordt gewerkt.

Zo ook in de gemeente. Gelukkig is er een grote inspanning gaande richting het Zaakgericht Werken…

bert-ernie-kleipoppenZaakgericht is het organisatiebreed, procesmatig samenwerken met de “Zaak” als middelpunt. Daar hoort vrijwel altijd een zaaksysteem bij. Een modern zaaksysteem is vaak benaderbaar via het internet en biedt daarmee een 24×7 bereikbaar, locatieonafhankelijke omgeving waar behandelaars van zaken terecht kunnen voor de uitvoering van hun werk. En omdat het resultaat centraal staat (een afgehandelde zaak), maakt het dus een ter plaatse controlerende leidinggevende ook overbodig. Een overzicht van de productiviteit in termen van bereikte resultaten kan immers met een paar muisklikken worden opgeroepen.

De invoering van Zaakgericht Werken past in mijn ogen bij het Nieuwe Werken als kaviaar met Wodka, als aardbeien met Champagne en inderdaad, als Bert met Ernie. Ik zou er dan ook voor willen pleiten om bij de invoering van het Zaakgericht Werken te overwegen om gelijk het Nieuwe Werken als mogelijkheid aan te bieden aan de behandelaars. Misschien dat niet iedereen gelijk juichend op de bureau’s staat, maar een groot deel van de zogenaamde Ambtenaar 2.0 gemeenschap zeker wel. Los daarvan, in veel ambtelijke plannen voor de komende periode staat Het Nieuwe Werken als wondermiddel voor strenge budgetkortingen genoemd, dus doe het dan gelijk maar goed.

Oh, en voor alle afdelingshoofde en directieleden die dit lezen nog de volgende Boodschap van Agemeen Nut:

bart-simpson-generator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goede Zaken gewenst!

2 comments to Zaakgericht Werken, maar dan Nieuw

  • Mee eens! Wat mij betreft is zaakgericht werken ook de kapstop om de organisatie te verbeteren. Echt zaakgericht werken ondersteund HNW, of zoals jij dat zegt ‘past bij elkaar als aarbei en champagne’

  • Every weekend i used to go to see this site, for the reason that i wish for enjoyment,
    for the reason that this this web site conations genuinely pleasant funny data too.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>